Cap 05-2005   RESPONSABILITĂŢILE INVESTITORILOR !

 

Teodor TERETEAN*

 

Motto:A trăi în aer condiţionat înseamnă a trăi mai mult şi mai bine”

 

În articol se analizează două cazuri reale de instalaţii de ventilare, cu potenţial ridicat de incendiu şi, respectiv, de explozie, ambele contravenind flagrant regulilor tehnice precizate, atât de Normativul I5-98 (Normativ privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de ventilare şi climatizare), cât şi de Normativul P118-99 (Normativ de siguranţă la foc a construcţiilor).

The paper examines two actual cases of ventilation systems, which deliberately violate fire & explosion protection rules, claimed by Romanian Norms I5-98 and P118-99.

 

Am avut nu de mult prima satisfacţie majoră, drept ecou al rândurilor din acest colţ de pagină al revistei Instalatorul.

Eram la Conferinţa de la Iaşi, a AIIR - Filiala Moldova, din 7-8 Iulie a.c.

Le mulţumim şi pe această cale Domnilor, Prof. Dr. Ing. Liviu Dumitrescu - preşedintele AIIR şi Prof. Dr. Ing. Theodor Mateescu - preşedintele Filialei Moldova - AIIR, pentru invitaţia de a participa cu o comunicare în plenul lucrărilor.

Afirmam destul de des în articolele anterioare ca aceste scrieri se adresează, cu precădere, nespecialiştilor în ventilaţii-climatizare.

Ei bine, vorba ceea „viaţa fiind mai tare ca filmul”, un număr important de ingineri ieşeni şi nu numai, profesionişti de netăgăduit, ne-au confirmat utilitatea muncii depuse de noi pentru prezentarea cazurilor care, potenţial, generează probleme în buna, dar mai ales corecta, realizare şi funcţionare a instalaţiilor de ventilare şi climatizare la noi în ţară.

Cazuistica li s-a părut importantă, mărturisindu-ne că extrase din articolele noastre sunt prezentate viitorilor beneficiari (investitori), spre pildă, întru evitarea unor situaţii similare, mai mult decât (hai sa le zicem academic !) stingheritoare pentru toată …suflarea.

Din (ne)fericire putem să afirmăm deja rolul determinant al tandemului executant-beneficiarilor/ proprietarilor, secondaţi de executanţi şi/sau furnizori de echipamente în crearea acestor probleme cu înalt grad de periculozitate.

Pentru că proiectanţii independenţi pentru obiective mici şi mijlocii sunt …rara avis.

Şi veţi vedea, în cele ce urmează, cât de mare este sus-pomenitul potenţial de a ne fura singuri …geamantanul.

 

Primul caz (Iulie 2005).

(La care avem şi poze pentru ilustrarea tărăşeniei).

Din păcate, suntem în mijlocul capitalei ţării.

Iniţial, am fost invitaţi să ne dăm cu părerea asupra modului în care poate fi făcut mai puţin zgomotos un echipament de ventilaţie cocoţat pe terasa de la nivelul 11 al unui bloc bucureştean.

Interesant este faptul că, de pe terasa cu …pricina, se vedea (nu chiar foarte departe) Palatul Parlamentului.

În esenţă, era vorba despre o instalaţie de evacuare a fumului şi căldurii de la un set de echipamente aparţinând bucătăriei unui restaurant gen fast-food, adică locul în care se pregătesc în mare viteză tot felul de specialităţi, inclusiv carne prajită.

Pe verticală, instalaţia se compunea (în această ordine) din: (1) hotă de aspiraţie, (2) un prim echipament de evacuare (ventilator de hotă), (3) canale de evacuare (de la parter până la terasa blocului) si (4) un al doilea echipament de evacuare, înseriat cu primul.

În prima imagine prezentată este imortalizat al doilea echipament de evacuare, adică punctul (4) din enumerare.

În cea de a doua, o poză de interior, apare punctul (1) din enumerare, adică hota de aspiraţie.

În orice caz, din spusele tuturor a rezultat că, la acest obiectiv, nu există un proiect al instalaţiei; totul a fost făcut pe picior (Vă reaminteşte ceva aceasta afirmaţie, Dragă Cetitoriule!).

Cuvintele noastre, referitoare la Cartea Construcţiei, au zămislit o nedisimulată consternare în auditoriu, suspiciunile începând să plutească în jurul nostru, fapt care ne-a pus pe gânduri tocmai pentru că discuţia avea loc pe marginea …terasei de la nivelul 11.

Dar esenţa problemei era alta.

Să vedem care erau neajunsurile periculoase, generate de instalaţia descrisă mai înainte.

(1) - Hota de aspiraţie avea filtre de tipul metalic, în zig-zag, nepotrivite (după părerea noastră) pe poziţia de treaptă unică de filtrare.

Debitul mare de aerosoli (fum) şi vapori de grăsime nu pot fi reţinuţi cu eficienţă mulţumitoare de acest tip de filtru, în această configuraţie a hotei.

 În plus, deşi rezistenţa la curgere a acestui tip de filtru este modesta, aşa cum rezultă din imaginea prezentată, hota avea câteva celule de filtrare …lipsă; motivul prezentat de proprietarul restaurantului era demn de Cartea Recordurilor: …”hota nu mai trăgea şi am vrut s-o …ajutăm”…; comentariul nostru: Aferim, bre!

(2) - Primul echipament de evacuare al hotei era un ventilator axial, în construcţie revoltător de …normală, montat în chiar carcasa hotei, taman pentru a fi spălat de …toţi vaporii de grăsime din zonă.

De reţinut că, pe de o parte, ventilatorul avea un debit nepotrivit de mic pentru …travaliul real al grătarelor, iar pe de altă parte, construcţia sa era cea mai potrivită pentru a provoca …un incendiu direct în curentul de aer, viciat atât de aerosoli cât şi de vaporii de grăsime.

(3) - Tubulatura de evacuare a aerului viciat, în drumul său prin interiorul blocului, deşi era corect executată din tablă zincată, avea un drum plin de meandre (coturi şi curbe în-loc) iar secţiunea sa (perfect …subdimensionată) ar fi trebuit să fie parcursă cu viteze ale aerului de minimum  …30 m/s, pentru evacuarea aerului poluat (de fapt, de aici venea şi …gâtuirea curgerii aerului de care vorbea proprietarul, problema soluţionată de dânsul prin …scoaterea celulelor filtrante).

Şi asta nu era totul.

(4) Echipamentul suplimentar, ataşat la capătul tubulaturii de evacuare, pe terasa blocului, ne oferea o sumă de …surprize: era un ventilator dublu aspirant montat în interiorul unei cabine tipice (numită şi cabinet), avea antrenare cu curea trapezoidală (de către un motor electric în construcţie obişnuită); în plus, cabinetul ventilatorului era prevăzut, la gura de intrare a aerului, cu o celulă filtrantă.

 Recapitulăm, pe scurt, erorile constatate d.p.d.v. al concepţiei şi execuţiei acestei instalaţii:

-        scoaterea din hotă (cu bună ştiinţă), a unor celule filtrante (majoritatea aerului evacuat va fi nefiltrat, ocolind restul celulelor nedemontate), canalul de evacuare transformându-se în colector de grăsime;

-        folosirea unui ventilator axial în construcţie normală pentru evacuarea aerului ce spală, la propriu, motorul electric îmbâcsindu-l cu substanţe care, în timp, se usucă şi iau foc, de la înseşi …scânteile produse de …acelaşi motor;

-        folosirea pentru evacuarea aerului a unui canal cu o secţiune de cca. 3 ori mai mică decât este necesar; consecinţa directă este scăderea proporţională a debitului de aer evacuat;

-        cel de al doilea ventilator …păcătuieşte altfel: aerul intră liber în cabinet depunând poluanţii pe toţi pereţii, mânjind cureaua cu grăsime şi aerosoli (prăjeli) făcând-o vulnerabilă la …patinare şi incendiu; (rog a se observa în imagine cum, disperat, beneficiarul instalaţiei a admis să se scoată filtrul de la intrarea în cabinet şi să fie aruncat pe terasă, sub cabinet);

-        inexistenta unei instalaţii de compensare a aerului evacuat din incinta restaurantului şi bucătăriei, ceea ce înseamnă că în fiecare farfurie servită se regăsesc încă, din plin, praful şi microorganismele aspirate direct din stradă, pe uşi, prin ferestre sau prin grupurile sanitare (prevăzute cu ferestre deschise spre exterior); Pofta Bună ! 

 

Al doilea caz: o poveste halucinantă (început de august 2005).

La care, din păcate, nu avem şi poze (am fi dat de …bănuit!).

Într-un oraş important, la nord de Bucureşti, un investitor a avut ideea de a fabrica, într-o hală dezafectată, cum sunt cu zecile pe la noi, tot felul de modele şi mărimi de …carcase metalice.

Zis şi făcut !

Pe partea de prelucrări mecanice, nimic de zis, totul mergea bine.

Problemele au apărut la vopsirea acestor produse.

Pe scurt, investitorul nostru a improvizat la propriu (ghiciţi şi Dumneavoastră că nu e greu) o …vopsitorie.

Care vopsitorie a fost obţinută din spaţiul aceleiaşi hale, prin compartimentarea cu nişte pereţi din panouri simple de rigips, a unor zone de lucru cu următoarele destinaţii: camera de prevopsire, camera de vopsire şi camera de uscare.

Toate camerele erau aşezate în sistem vagon, lipite de un zid exterior, din cărămidă, al halei mari; ultima era camera de uscare.

Numai a doua încăpere avea …aerisire (!); drept …aerisitor şef era un ventilator axial, în construcţie normală, amplasat în zidul exterior al halei, la cca. 3 m de la pardoseală.

Aerul de compensare nu intra pe nicăieri; deci ventilatorul mergea în gol, degeaba.

Prima încăpere (de pregătire şi prevopsire) şi ultima (de uscare) erau ermetic închise; ventilarea se făcea prin deschiderea uşilor (de 1,00x2,00 m) …după terminarea proceselor de pregatire-vopsire-uscare.

Atât cât se putea aerisi ceva, adică mai nimic.

Când, în timpul vizitei, am ajuns în încăperea din fund, aflată în plin proces de uscare a carcaselor proaspăt vopsite şi după ce am tras în piept, câteva guri de aer, bine dres cu diluanţii proaspăt evaporaţi, am apucat sa-mi dau seama ca nu visez, totul era cât se poate de real: am început sa fug, căutând ieşirea din labirintul …morţii.

Nu de alta dar gazele cu pricina erau amestecuri de acetonă, toluen, butanol şi alte …bunătăţi, produse tipice ale vopsitoriilor care lucrează cu …nitroderivaţi.

Ce protecţie a muncii?

Ce protecţie la incendiu?

Care protecţie la explozii?

Bref, o pură improvizaţie, născocită din ignoranţă crasă.

Cred că şi Omul de Neanderthal avea un simţ mai practic decât investitorul nostru, pentru că Oameni Buni: trebuie sa avem curajul sa spunem ca el este capul răutăţilor.

A dat drumul unui proces tehnologic clandestin, fără nici o aprobare de la factorii în drept.

Când şi-a dat seama, din discuţia finală, cât îl costă amenajarea unei vopsitorii serioase, care să respecte toate regulile impuse de spaţiile de lucru având categoria A pericol de incendiu şi …explozii, a luat decizia imediată de a …continua lucrul fără să ia nici o măsură.

Vorba propriului său …gând: …”dacă până acum nu s-a întâmplat nimic, înseamnă ca …nimic nu se mai poate întâmpla!”…

Noi zicem în replică: Să dea Domnul să auzim numai de bine!

 

În loc de concluzie

Până când comunitatea noastră inginerească va mai permite ca (o bună parte din) instalaţiile de ventilare şi climatizare să fie proiectate si executate de amatori, în conformitate cu indicaţiile …preţioase ale unor investitori ignoranţi ?!

 

Articol publicat în Revista INSTALATORUL nr. 5 / 2005     

 * Doctor Inginer în Termo-Hidraulica Instalaţiilor, Expert Tehnic, Verificator de Proiecte, Prof. Univ. Asociat  la UTCB şi UPB, Cercetător Ştiinţific Principal la INCERC - Bucureşti (1970-1994), membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR), membru al Asociaţiei Generale a Frigotehniştilor din România (AGFR), membru al Asociaţiei Americane a Inginerilor din Încălzire, Refrigerare şi Aer Condiţionat-Inc. (ASHRAE). Tel: 0722 363 066. Tel/Fax: 021 232 5145. E-mail: tt@airconditioning.ro. http:\\ www.airconditioning.ro.