Cap. 3-04   ESTE OARE POMPA TERMICĂ O INSTALAŢIE  DE ...ÎNCALZIRE ?

Teodor TERETEAN*

Motto:A trăi în aer condiţionat înseamnă a trăi mai mult şi mai bine

 

Articolul analizează un caz real, descris de un cititor, în care acesta a utilizat impropriu o pompă termică pentru încălzirea (iarna) a unei părţi din casa sa. (Pentru nespecialişti: Pompa termică este un „echipament de aer condiţionat –tip „split”- care face şi încălzire”)

Se apreciază cauzele situaţiei prezentate: soluţie inadecvată, subdimensionarea aparatului, funcţionare cu semnul întrebării (eventual montaj grăbit), practica incorectă de vânzare a echipamentului.

The paper presents an authentic case: in full wintertime a reader tried to heat a part of his residence using single heat-pump equipment.

The main troubles of the analyzed case are pointed: inadequate technical solution, equipment undersized, equipment malfunction, incorrect vendor attitude and so on.

Dacă aş începe cu sfârşitul, răspunsul ar fi: şi Da, şi Nu.

Cititorul care, scriindu-mi, mi-a sugerat această istorie, a crezut că-i …bălaie.

Realitatea a fost mai mult …laie.

Adică-te-lea, mai pe româneşte, …horror !

Dar să începem cu începutul.

În urma cu mai bine de un an de zile, în miezul iernii, Domnul M. dintr-un oraş de provincie, a experimentat în casa sa, pe propria-i piele plus …a restului familiei, încălzirea casei cu …o pompă termică.

Să-l lăsăm să-şi facă singur …auditul (!), ascultându-l şi noi. Buna sa credinţă te dezarmează. O tempora, o mores!

… „26 Martie, 2003

Stimate Domnule Teretean,

Căutând pe net informaţii despre instalaţii de aer condiţionat v-am descoperit într-un  site (N.A.: este vorba despre www.airconditioning.ro) sub forma unui articol intitulat "Lecţii practice despre aer condiţionat şi ventilare".

L-am citit şi m-am hotărât să vă scriu.

Motivul? Am probleme cu un astfel de echipament…

… M-am hotărât sa cumpăr o instalaţie de aer condiţionat dintr-un singur motiv: încălzirea locuinţei, nu toată, pentru că suprafaţa pe care am dorit s-o acopăr este de 20 m2 (numai o cameră şi o baie).

Stau la casă si am deja un alt sistem de încălzire: o centrală termică pe lemne şi  cărbuni care deja a început sa dea semne de oboseală (este folosită de aproape 20 de ani) şi de disconfort (pe timpul nopţii nu putem să facem focul...aşa că dimineaţa vă închipuiţi cum este în casă când afară temperatura coboară sub zero grade C...).

Aşa că am fost nevoit să cumpăr acest echipament pentru a ne "ajuta"…

Din păcate nu am avut timp să mă documentez pentru că …am fost detaşat cu serviciul şi ideea de a lăsa familia cu grija tăierii lemnelor şi cu supravegherea focului în centrală nu m-a încântat.

Alegerea?

Nici măcar nu am putut face raportul preţ/ calitate.

Nu dispuneam decât de 10 milioane aşa că …m-am dus într-un magazin ce vindea aceste echipamente în rate şi ...

Nu are rost să vă spun la ce sumă se ridică plata acestui aparat după trei ani... chiar si cu avansul de 10 milioane pe care l-am dat.

…Am achiziţionat un (echipament, să-i zicem, marca X) de 18.000 de BTU/h, folosit pentru încălzire/ răcire.

De ce nu mai puţin pentru suprafaţa necesară?

A trebuit să supradimensionez (?) pentru a fi sigur că va face faţă.

Şi de ce această firmă?

Pentru ca la acest preţ un alte echipamente (Y sau Z) erau la 12.000 de BTU/h…

Era cel mai ieftin, la această putere.

Nu mă deranjează critica pe care mi-o puteţi face pentru opţiunea mea! Chiar o aştept!

Problema este alta şi a apărut după montarea aparatului.

Cum să vă zic: am fost total decepţionat de ceea ce poate oferi acest produs.

Bineînţeles că nu ştiam nimic despre sisteme de aer condiţionat (şi acum sunt la fel de neştiutor) aşa că am plătit o firmă agreată de firma X să vină sa-l monteze pentru a beneficia de service + garanţie.

M-am trezit cu el pe perete şi pus in funcţie.

L-am lăsat să funcţioneze o noapte întreagă la temperatura maximă pe care o permitea telecomanda pentru a-i testa "calităţile".

Vă închipuiţi că dimineaţa am fost surprins când am descoperit că temperatura în cameră era departe de temperatura setată pe telecomandă!

Şi mai surprins am fost să aflu că, în 10 ore de funcţionare, consumul de energie electrică a fost de … 24 KWh !

Intr-adevăr consumul este cel specificat în cartea tehnică... dar funcţionarea aparatului a fost continuă !!

Înainte de a-l cumpăra... ştiam ca funcţionează asemenea unui frigider (acelaşi  principiu) şi mă  aşteptam că în aceste 10 ore să se mai şi …oprească din când în când... dar se pare că nu a făcut aşa ceva!

Vă închipuiţi un frigider care ar funcţiona în acest mod !!

Chiar mă gândeam ca am făcut o afacere extrem de proastă şi am început să caut motivele.

Am luat cartea tehnică să o "aprofundez".

Nu vă mai spun că este lamentabilă prezentarea tehnică a echipamentului, multe din caracteristicile tehnice (pe care le-am descoperit ulterior, în prezentări ale echipamentelor pe net) lipsind din prezentare.

Pot să vă spun că am văzut echipamentul funcţionând chiar în magazinul de unde l-am cumpărat şi mi-a plăcut pentru că suprafaţa acoperită era destul de mare... şi căldura la fel.

…După ce am citit cartea tehnică, mi-am dat seama că operaţiile ce trebuiau făcute la instalare nu au fost respectate (nu s-a făcut verificarea etanşeităţii circuitului, nu s-a făcut vacuum înainte de a conecta cele doua unităţi, interioară şi exterioară, nu s-a verificat presiunea în instalaţie..).

Am citit tot în această carte că acest lucru poate influenţa randamentul aparatului, pe lângă temperatura mediului exterior care în acele zile, în care a fost pus în funcţie, nu a coborât sub 2oC.

Aşa că i-am rugat pe cei de la firma ce mi l-a instalat să vină şi să-mi certifice că din punctul lor de vedere, ca specialişti, totul este în ordine.

Au venit, am făcut un proces verbal... şi totul a rămas ca înainte.

Nemulţumit, am contactat şeful service-ului Firmei X din Bucureşti pentru a mă lamuri în această privinţă.

Mi-a cerut procesul verbal încheiat (în care erau câteva detalii tehnice).

Pe lângă acest lucru i-am trimis şi modul de funcţionare al aparatului (am stat 4 ore lângă echipament) şi am scris absolut tot ce se întâmplă, inclusiv detalii despre temperatura exterioară, interioară, temperatura pe grilă în "spliter" (mă scuzaţi dacă nu am denumit cum trebuie unitatea interioară), timpul in care face decongelarea…

De ce 4 ore? Pentru că, în 4 ore a făcut două cicluri complete (eu aşa le denumesc..., făcând haz de necaz...); deci la sfârşitul a două ore de funcţionare continuă aparatul face o decongelare, după care… o ia de la capăt.

Din păcate, nu am primit răspuns de la Bucureşti nici după 2 săptămâni.

Rugămintea mea este …sa-mi explicaţi şi mie sistemul de funcţionare  al acestui aparat si cum trebuie el sa se comporte.

Vă închipuiţi că nu mai am încredere în Firma X ce mi l-a montat (vă spun printre altele: "…păi trebuie să puneţi un calorifer în priza în camera pentru a-l "ajuta" să ridice temperatură...!!!! ...  la care eu am rămas ca prostul... îmi scuzaţi cuvintele vă rog, dar chiar aşa m-am simţit) şi nu pot să trec cu vederea eroarea factorului uman ce poate genera randamentul scăzut al acestui aparat.

Iar pentru a acuza echipamentul (în condiţiile în care şi cei de la Service-Bucureşti confirmă instalarea corectă şi buna funcţionare)... am nevoie de detalii tehnice pe care nu le-am găsit şi care îmi sunt imperios necesare.

Revin cu rugămintea de a mă ajuta să înţeleg” …

Va asigur că Domnul M., probabil ajuns la capătul puterilor, merita un răspuns, pe larg.

Dumneavoastră vă voi prezenta o sinteză:

1.        O pompă termică, prin definiţie, răceşte aerul dintr-o încăpere vara şi îl încălzeşte iarna. De regulă, dacă un aparat furnizează în răcire 18000 BTU/h (5.2 kW), în condiţii standard de vară (la Texterior = +35oC şi Tinterior = +27oC), iarna, acelaşi aparat, furnizează în încălzire 18000 BTU/h (5.2 kW), în alte condiţii standard (la Texterior = +7oC şi Tinterior = +20oC).

2.        Orice firmă producătoare de pompe termice precizează condiţiile standard în prospectul fiecărui tip de aparat în parte; sau ar trebui să facă asta! Este posibil că, din motive particulare, aparatele sau modul de montaj să genereze anumite probleme; asta o hotărăşte, la faţa locului, un specialist; mai ales în caz de litigiu.

3.        Este bine ca investigaţiile să fie începute de montator; apoi, se continuă cu furnizorul ş.a.m.d.

4.        Cumpărătorul unui echipament de aer condiţionat trebuie să aibă un nivel minim de cunoştinţe despre aparatul pe care îl plăteşte şi despre modul său de întrebuinţare.

5.        Să aprofundăm tehnic problema discutată:

·     Un echipament tip pompă termică, ales pentru a răci vara, un spaţiu, poate şi încălzi acest spaţiu în sezonul rece (evit să spun iarna; ar fi incorect!) dar numai în anumite limite; pentru ca acel spaţiu să fie încălzit cu sistemul "pompă termică" ar trebui mai multe echipamente (ceea ce nu ar fi economic).

·     Pe măsură ce temperatura aerului exterior scade, puterea termică furnizată de o pompă termică se micşorează; aproximativ ca în tabelul următor:

 

Text (oC)

Putere termică în BTU/h (kW)

+ 7…10 oC

18 000 BTH/h (5.2 kW)

+ 5 oC

15 300 BTH/h (4.4 kW)

+ 2 oC

14 400 BTH/h (4.2 kW)

+ 0 oC

13 500 BTH/h (3.9 kW)

- 5 oC

11 700 BTH/h (3.4 kW)

- 10 oC

9 360 BTH/h (2.7 kW)

- 15 oC

7 200 BTH/h (2.1 kW)

- 20 oC

5 400 BTH/h (1.6 kW)

 

·     Se observă că, în jurul temperaturilor exterioare de 0…-5oC, aparatul se apropie de jumătatea puterii sale termice (fără diminuarea semnificativă a puterii electrice absorbite); la aceste temperaturi începe să apară şi îngheţarea, mai mult sau mai puţin intensă, a unităţii exterioare.

·     Pe de altă parte, când se ia decizia de încălzire a unui spaţiu (cu una sau mai multe incinte) este necesar a se calcula (corect tehnic) necesarul de căldură al întregului spaţiu. Acest lucru nu trebuie făcut prin apreciere (de ex. după suprafaţa sa).

·     In funcţie de elementele constructive ale încăperilor, necesarul de căldură poate varia mult (de ex. de la simplu la dublu); fără a cunoaşte elementele constructive ale casei Domnului M., se poate doar intui necesarul de încălzire, la 0oC, de cca. 3.9 kW (13500 BTU/h), deci mai mult decât ar fi în stare să dea aparatul cumpărat, la această temperatură.

·     Dacă, în plus, există un montaj cu probleme, situaţia este şi mai rea; oricum, a încălzi o cameră şi baia cu un singur aparat (cu o singură unitate interioară) nu rezolvă corect tehnic problema în discuţie.

·     În plus, în timpul degivrării unei pompe termice (cititorul nostru o numea … decongelare), la temperaturi apropiate de şi sub 0oC, nu se furnizează căldură în încăpere.

·     Cu cât este mai rece afară, cu atât timpul de degivrare creşte; asta este situaţia tehnică.

·     În cazul Domnului M., la –20oC, ar fi fost nevoie de câteva pompe termice pentru încălzire, situaţie care nu putea fi luată în consideraţie.

·     Cu o singură pompă termică (de 18000 BTU/h, în cazul Domnului M.) se putea realiza încălzirea unei singure încăperi (în nici-un caz şi baia) cel mult la începutul primăverii sau toamnei, înainte de a pune în funcţiune centrala termică.

·     Consider că în cazul Domnului M. au putut acţiona, într-un fel, toţi factorii arătaţi: soluţie inadecvată, subdimensionarea aparatului, funcţionare cu semnul întrebării, (eventual) montaj grăbit ş.a.m.d.

De asemenea,  consider că o vină importantă o are furnizorul de echipamente care avea datoria morală (!) să-şi  avertizeze clientul asupra limitelor tehnice de folosire a aparatului pentru încălzire …în miezul iernii.

Uneori mă străfulgeră ideea de a-i obliga pe vânzătorii de asemenea echipamente ca, înaintea oricărui act de vânzare-cumpărare să ridice …mână dreapta şi să rostească pios: Jur că spun Adevărul, Numai Adevărul şi Tot Adevărul!…

Făcând haz de necaz, considerămţania Domnului M. ca un experiment demn de …Big Brother ! Cu siguranţă că şi în acest loc lucrurile s-ar mai putea (oarecum) îndrepta, spre căi mai …cuvioase. Doamne, iartă-ne!

<<< înapoi* Doctor Inginer în Termo-Hidraulica Instalaţiilor,  Expert Tehnic,  Verificator de Proiecte,  Prof. Univ. Asociat  la UTCB şi UPB,  Cercetător Ştiinţific Principal la INCERC - Bucureşti (1970-1994),  membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR),  membru al Asociaţiei Generale a Frigotehniştilor din România (AGFR),  membru al Asociaţiei Americane a Inginerilor din Încălzire, Refrigerare şi Aer Condiţionat-Inc. (ASHRAE).  Tel: 0722 363 066.  Tel/Fax: 021 232 5145.  E-mail: tt@airconditioning.ro;   www.airconditioning.ro .