Cap 06-2004   DE-A STAN ŞI BRAN …INCENDIATORI !

 

Teodor TERETEAN*

 

Motto:A trăi în aer condiţionat înseamnă a trăi mai mult şi mai bine”

 

În articol se analizează un caz real de incendiu într-o instalaţie de ventilare şi alte cauze care pot conduce la producerea altora: încălcarea unor reguli tehnice precizate, atât de Normativul I5-98 (Normativ privind proiectarea şi executarea instalaţiilor de ventilare şi climatizare), cât şi de Normativul P118-99 (Normativ de siguranţă la foc a construcţiilor).

The paper examines one authentic case of fire misadventure and some possibilities to produce others, because of the Technical Law (Romanian Norms I5-98 and P118-99) violation, erecting incorrectly, new HVAC system.

 

Acest articol se adresează, cu precădere, nespecialiştilor în ventilaţii-climatizare.

Locuiesc lângă o arteră cu circulaţie intensă şi lucrez cu predilecţie noaptea, mai târzior, corecta frământare a ideilor necesitând mai multă linişte.

Dar, e un fel de a spune „linişte”.

În ultimele 12 luni, pe artera cu pricina, la ore târzii, am înregistrat un număr crescut de treceri ale maşinilor de …pompieri. Aceste informaţii erau „live”.

Ştirile „non-live”, citite a doua-treia zi în ziare sau relatate la posturile de TV (mari amatoare de senzaţional),  indică aceeaşi tendinţă: o creştere alarmantă a numărului de incendii produse în clădiri.

Trebuie sa fim drepţi: fiecare are dreptul la un număr de …incendii, pe lumea asta.

Deci, voi evita sa mă refer aici la incendiile nevinovate (provocate intenţionat de mâna oamenilor, neputându-ne supăra pe nebunii mai-mult-sau-mai-puţin-normali) sau la cele de origine divină (de ex. trăznetele).

Din (ne)fericire avem de unde alege exemple (suculente) şi în cazul instalaţiilor de ventilare-climatizare.

 

Primul caz (1996).

Locul întâmplării: Bucureşti.

Spaţiul împricinat: bucătăria unui restaurant (secret, nu Vi-l pot divulga !).

Obiectivul: o instalaţie de evacuare a aerului poluat din bucătăria restaurantului, proaspăt proiectată de subsemnatul.

Remarcă visătoare: pe o rază de câteva sute de kilometri în jurul Carpaţilor, dacă (multă) mâncare este, (multă) fericire este ! [Ştergeţi Dumneavoastră paranteza care nu vă convine, please !]

Substanţele incriminate: vapori şi aerosoli (de arsuri) de la plitele, friteuzele şi (nelipsitul ) grătar de mititei al uzinei de făcut mâncare.

Dotări: o instalaţie corectă de evacuare trebuie sa aibă obligatoriu, hotă de captare prevăzută cu filtre de grăsimi, ventilator şi canale de aer uşor de curăţat etc.

Păţania (spusă de subsemnatul, care a asistat nemijlocit la …eveniment):

În pofida ofertei de a-i dezmembra, noi-cu-echipa-noastră,  instalaţia cea veche pentru a o începe pe cea nouă, patronul restaurantului a însărcinat doi …voinici-din-preajmă  facă-praf  vechiul canal de evacuare a aerului de la bucătărie (înalt cât un bloc de 8 etaje, plasat în curtea interioară dintre 2 blocuri învecinate).

Şi, ca sa le facă o surpriză (de tip pre-infarct) pompierilor români din vecinătate, voinicii noştri s-au căţărat pe canalul cu pricina aplicându-i zdravăn,  spre pierzanie, un … puternic arzător oxiacetilenic.

Instantaneu s-a văzut un spectacol cu …adrenalină curată, fără discriminare, pentru toată lumea din preajmă.

Ce cocaină, Dom’le !? Ce Extasy!?

Să vezi un tub de 25 m înălţime, cu diametrul de 400 mm, arzându-şi depunerile la interior, îmbujorat-purpuriu  la exterior, în ciuda tuturor …pompierilor de faţă (inclusiv apa adusă de aceştia), …asta da spectacol !

Cuget cinic: ce dezvoltare …interesantă  ar fi avut show-ul dacă tubul nostru, astfel iluminat, s-ar fi strecurat printr-un pod cu astereala …uscată sau ar fi şerpuit printre cârpe vechi …

Dar, n-a fost …să fie ! Bogdaproste !

Prima concluzie: Canalele de evacuare a aerului de la hotele bucătăriilor (chiar prevăzute cu filtre specializate) se inspectează periodic (la interior) şi, cel puţin o dată la 2-3 ani, se demontează şi se spală cu detergenţi pentru îndepărtarea depunerilor de aerosoli şi vapori de grăsime (minunate surse de …incendii).

 

Cazul secund (ultimii 14 ani).

Locul întâmplărilor: câteva oraşe din ţară.

Spaţiile cu pricina: locuri publice cu/fără aglomerări de persoane (minimarketuri, supermarketuri, mall-uri, restaurante, baruri, discoteci, holuri publice climatizate, casinouri etc.).

Elementele incriminate: canalele flexibile de distribuire a aerului condiţionat, confecţionate din materiale cu clasa de combustibilitate C1, amplasate în tavanele false ale incintelor menţionate.

Greşeli de bază: încălcarea Normativului P118-99, art. 3.8.9. [„Instalaţiile de ventilare mecanică şi de condiţionare trebuie proiectate şi realizate astfel încât sa evite propagarea focului şi a fumului în construcţia civila (publică)” ] şi art. 3.8.10. [„Canalele de ventilare vor fi realizate din materiale C0 (CA1), iar pentru spatiile în care publicul are acces instalaţiile de ventilare vor fi separate de celelalte încăperi ale construcţiei” ].

Lămurirea 1: Litera „C” defineşte (şi în România) combustibilitatea materialelor şi elementelor de construcţii; altfel spus, capacitatea acestora de a se aprinde şi arde în continuare, contribuind la creşterea cantităţii de căldură dezvoltată de incendiu.

Lămurirea 2: expresia „material C0 (citiţi, Vă rog, Ce-Zero)” se referă la materialele incombustibile (nu se aprind şi nu ard în continuare); spre pildă, în instalaţiile de aer condiţionat şi de ventilaţii, materialul C0 (incombustibil) de bază este tabla.

Lămurirea 3: materialul C1 (Ce-Unu) este, în fapt, un material practic neinflamabil şi greu combustibil, dar nu este incombustibil; din aceasta clasă fac parte majoritatea covârşitoare a tipurilor de canale flexibile care se comercializează la noi, chiar de firme cu renume. Interesul poartă fesul ! Depinde al cui este fesul !

Iată în acest sens, luminiţa din tot …tabelul cu preţuri, lejer rotunjite (tuburi flexibile din aluminium având Dn= 250 şi 350 mm).

 

Tub flexibil

Din material C0 (Ce-Zero)

[EURO/ml]

Din material C1 (Ce-Unu)

[EURO/ml]

Scăderea de preţ

Scăderea de preţ [EURO/ml]

Tub flexibil aluminizat Dn=250mm (multistrat aluminiu + poliester, aplicat pe spirală din fir de oţel) fără izolaţie termică

6.50

2.50

62 %

4.00

Tub flexibil aluminizat Dn=250mm (multistrat aluminiu + poliester, aplicat pe spirală din fir de oţel) + izolaţie termică 25 mm (vată de sticlă) + protecţie aluminizată (multistrat aluminiu + poliester)

13.50

4.00

70 %

9.50

Tub flexibil aluminiu semirigid Dn=250mm + izolaţie termică 25 mm (vată de sticlă) + protecţie aluminizată (multistrat aluminiu + poliester)

23.60

6.00

75 %

17.60

Tub flexibil aluminizat Dn=350mm (multistrat aluminiu + poliester, aplicat pe spirală din fir de oţel) fără izolaţie termică

10.50

3.50

70 %

7.00

Tub flexibil aluminizat Dn=350mm (multistrat aluminiu + poliester, aplicat pe spirală din fir de oţel) + izolaţie termică 25 mm (vată de sticlă) + protecţie aluminizată (multistrat aluminiu + poliester)

20.50

5.00

76 %

15.50

Tub flexibil aluminiu semirigid Dn=350mm + izolaţie termică 25 mm (vată de sticlă) + protecţie aluminizată (multistrat aluminiu + poliester)

33.20

7.00

79 %

26.20

 

Se observă cât de substanţiale pot fi aşa-zisele-economii făcute de investor prin intermediul executantului instalaţiei (presupunând că proiectant al instalaţiei nu există).

Şi uite aşa ajungem (tot) la ochiul … Diavolului.

Trădare sa fie, accept! Dar s-o ştim şi noi! Nene Iancule, eşti Nemuritor!

În funcţie de scenariu, în caz de incendiu, există 2 potenţiali păgubaşi: o parte din publicul care suferă vătămări (fizice, psihice sau …marţiale) şi proprietarul instalaţiei …vinovate.

Dumneavoastră puteţi adăuga şi alte variante. Spor la treabă !

Miezul cinic al problemei: În cazul folosirii canalelor flexibile de clasă C1, în spaţiile menţionate, sunt destule şanse ca, în prezenţa unor surse de foc din interiorul sau exteriorul canalelor (de ex. scântei de la scurtcircuitele conductorilor electrici pozaţi în tavanul fals, chiar lângă canale) acestea sa ardă mocnit şi, mai ales, să emane fum toxic.

Sunt multe mărturii atestând că victimele din discotecile lumii mor mai degrabă asfixiate decât arse de vii. Chiar dacă, până la urmă, rămân tot …moarte.

Reiau obsesiv: Mergeţi acum, în oricare din incintele climatizate la care mă refer, şi veţi găsi montate (berechet) canale flexibile C1.

Nu disperaţi. În continuare avem una şi mai lată.

 

Cazul terţ (2003).

Locul întâmplării: undeva în Bucureşti, la centru.

Spaţiul cu pricina: una super-clădire de birouri, cu 10 etaje, numai pereţi-cortină, interior arhitectural de vis … (P.I.F. în 2002).

Elementele incriminate: transformarea spaţiilor dintre tavanele false şi planşeele de beton de deasupra în canale de transport a aerului condiţionat.

Greşeli de bază: încălcarea uneia din condiţiile de performanţă ale construcţiilor prevăzută în Normativul P118-99, art. 2.8.8. [„În interiorul canalelor de ventilare (condiţionare) nu se admite montarea conductelor de lichide sau gaze combustibile, precum şi a circuitelor electrice”]

Lămurire suplimentară: din motive care ţin de criteriul HPP (hocus-pocus-preparatus) pe parcursul execuţiei instalaţiei de climatizare-ventilare cineva (becher, persoană importantă) şi-a propus (şi realizat) un câştig suplimentar (deloc rezonabil) prin simpla excludere a porţiunii de tubulatură care conecta grila de recirculare a aerului (înglobată în tavanul fals) cu gura de aspiraţie a echipamentului de tratare a aerului, montat în acelaşi tavan.

Consecinţa 1: întregul spaţiu cuprins între planşeul de beton şi tavanul fals s-a transformat, brusc, în canal de aer.

Consecinţa 2: întreaga reţea de conductori electrici (întreţesută într-o remarcabilă harababură) a fost expusă constant (şi malefic) unui curent de aer viguros (aşa cum face un foale de fierărie).

Consecinţa 3: ei bine, Dragii Moşului, va fi suficient un contact imperfect al reţelei electrice (din ziua X), aflat în imediata apropiere a unui material clasificat între C1 si C4, pentru a se da startul …echipelor de pompieri, cu scopul evidenţierii primului sosit la … locul faptei.

Reiterez, de dragul Dumneavoastră, şi celelalte clase de combustibilitate, descrise în P118-99: C2 (CA2b) – dificil inflamabile, C3 (CA2c) – mediu inflamabile, C4 (CA2d) – uşor inflamabile.

Cuget hilar: speranţa pompierilor (scriind P118-99) este deşartă; vor mai avea încă mult de alergat, atât la construcţiile noi, cât şi la cele reabilitate.

Din păcate legislaţia tehnică de la noi, din domeniul construcţiilor, sau nu este cunoscută, sau este ignorată (cu/fără bună ştiinţă).

Argumentele de tipul „Dar, Domnule Dragă, în occident aşa se execută instalaţiile de ventilare-climatizare !”, sunt (extrem de) periculoase şi nu stau în picioare.

Răspunsul este simplu, ca o teoremă LMC (Vă mai amintiţi !): Normativul Român P118-99 a fost scris în condiţiile specifice ţării noastre şi anume: un grad mediu de dotare tehnică al serviciilor de pompieri, o anume reţea de căi de acces la clădiri, un anume grad de dotare tehnică a instalaţiilor din clădiri etc.

Cu alte cuvinte, declanşarea unui incendiu într-o discotecă occidentală, datorită folosirii canalelor C1, nu este la fel de gravă ca declanşarea unui incendiu în situaţii identice în România.

Când vom ajunge la nivelul lor de existenţă, din toate punctele de vedere (case, şosele, dotări, bani etc.), vom construi după normativele lor, care vor fi şi ale noastre.

Până atunci, Passe-parole, Messieurs !

Eu îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul

Aş fi fericit sa fiu contrazis în cele spuse mai înainte.

Nu de alta dar, lucrând în domeniu, ştiu că ofertând instalaţii de ventilare-climatizare, care folosesc materiale corespunzătoare eşti, din start, dezavantajat de preţuri, faţă de alte oferte care, ignorând cu/fără (bună) ştiinţă Normativele noastre, câştigă licitaţia.

Lucrând incorect, furnizorul de materiale şi realizatorul instalaţiei, generează probleme sigure pentru viitorul apropiat al clădirii.

Investorul, de obicei, scapă de răspundere prin revânzarea clădirii, unui client credul care nu ştie ce-l aşteaptă.

În loc de final: Concluziile articolului din numărul trecut (De-a Stan şi Bran cu …dinamita !) rămân valabile şi aici.

Adaug 3 sfaturi:

-      pentru probleme PSI, similare celor descrise, consultaţi temeinic normativele I5-1998 şi P118-99;

-      folosiţi numai materiale agrementate PSI în România, nu vă jucaţi cu focul;

-      pentru condiţiile cerute de PSI, agrementaţi-vă produsele folosind certificarea experimentală oferită de Centrul de Studii, Experimentări şi Specializare PSI din Ministerul de Interne (tel/fax 2521264).

Al 4-lea sfat: e mai ieftin să urmaţi primele 3 sfaturi, decât să meditaţi la al 4-lea, după …incendiu.

Sa auzim de toate, numai de incendii, nu !

 

 

Articol publicat în Revista INSTALATORUL nr. 6 / 2004     

<<< înapoi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 * Doctor Inginer în Termo-Hidraulica Instalaţiilor, Expert Tehnic, Verificator de Proiecte, Prof. Univ. Asociat  la UTCB şi UPB, Cercetător Ştiinţific Principal la INCERC - Bucureşti (1970-1994), membru al Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR), membru al Asociaţiei Generale a Frigotehniştilor din România (AGFR), membru al Asociaţiei Americane a Inginerilor din Încălzire, Refrigerare şi Aer Condiţionat-Inc. (ASHRAE). Tel: 0722 363 066. Tel/Fax: 021 232 5145. E-mail: tt@airconditioning.ro. http:\\ www.airconditioning.ro.